A puska teszi

Valóban a puska teszi? Szerintem igen! Igen, de ne az embert, hanem a dolgát tegye. Az, hogy melyik típust választjuk, ismétlőt netán duplagolyóst, esetleg vaddisznóra egy sörétest gyöngygolyóval, leginkább egyéni ízlés kérdése. A lényeg, hogy megbízható és pontos legyen. Ez különösen fontos az utánkeresés során.
Ezzel persze nem mondtam újat. Évek óta kapható sokféle, kifejezetten utánkeresésre gyártott fegyver modell. A nagy gyártók kiválóan használható darabjai mellett megtaláljuk az olcsóbban hozzáférhető, kevésbé neves puskákat is. Ez az egyik lehetőség, hogy megfelelő és megbízható társra tegyünk szert, bár ehhez elég mélyen kell a zsebünkbe nyúlni.
A másik megoldás, hogy készíttetünk magunknak egyet, vagy legalábbis a mi igényeinknek megfelelő módon átalakíttatjuk fegyverünket egy hozzáértő vadászpuskaművessel.

Ez esetben egyedi fegyverünk lesz, aminek mindig megvan a maga varázsa. Az csak a miénk. Azon minden úgy és ott van, ahol kell, ahogy nekünk kézre áll. Megfelelő alap lehet ehhez egy jó állapotú használt fegyver is. A mester kezeiben aztán majd a kívánt módon átalakul.

A német használt fegyver piacon leltem rá egy 8×57 IS kaliberű, rövid csövű Mauser M98 rendszerű fegyverre. „Brigant” Mauser néven került forgalomba egykoron. A puska tökéletes, felújított állapotban került a kezembe, legalábbis külsőre. Még egy régi Zeiss távcső is volt rászerelve. Ezt persze azonnal leszedtem, mert a bozótban bujkálva számomra nemcsak haszontalan, hanem egyenesen akadályozó tényező lett volna. Azóta boldog tulajdonosa egy ifjú vadász.

Az új szerzemény gyári 51 cm-es csővel rendelkezik, teljes hossza pedig 105 cm. Csőkurtításra így egyáltalán nem volt szükség, bár az sem jelentett volna gondot. Lőképe kiváló, nem sok lövést adhattak le vele korábban. Forgó tolózáras rendszere tökéletesen alkalmas az utánkeresésre. Nem véletlenül használják évtizedek óta. Biztosítása háromállású zászlós biztosítás. Jobbra fordítva a fegyver biztosítva van. Középső állásban a fegyver biztonsággal üríthető, ám az ütőszeg rugója felhúzott állapotban marad. Balra fordítva a csőre töltött fegyvert tűzkész állapotba hozzuk. Csak ekkor süthető el. Nagyon megbízható megoldás. Ráadásul, amíg a lőszer csak a tárban lapul, kizárt a véletlen lövés. A fegyver pedig egy pillanat alatt csőre tölthető. Ez a korábbi duplagolyós fegyveremnél kivitelezhetetlen volt. A tárba – ami nem kivehető, így elveszni soha nem fog – egyébként felülről öt darab lőszert tölthető, ami nem hátrányos bizonyos szituációkban.
Az irányzék már hagyott kívánnivalót maga után. Hadi irányzék volt rajta, Igen szűk, 100-200-300 méteres távolsághoz állítható nézőkével. Az utánkeresés során ez gyakorlatilag használhatatlan volt. A másik gond a fegyver elsütő szerkezetével volt. Igazi nyúlós, gondolkodós hadisütése volt. Keresés során ez nem volt annyira észlelhető, de pl célba lövésnél megesett, hogy azt hittem a lőszer mondott csütörtököt, pedig csak az ujjam görbült keveset. Ráadásul több éves lerakódás is lassította az ütőszeg mozgását. A zárdugattyú sem csúszott a legsimábban.

Tudtam tehát, hogy kell egy másik irányzék, valamit kezdeni kell az elsütő szerkezettel. Ráférne egy belső tisztítás. Na, meg ami szintén fontos, kell a csővégre és a tus oldalára rögzített szíjkengyel.

Több fegyvermesterrel való egyeztetés után végül az ORYX fegyverműhelyében, Major Attila vadászpuskaművesre várt a feladat, hogy az alapanyagból készterméket készítsen. Azaz a hétköznapi vadászpuskát speciális utánkereső fegyverré alakítsa át.

Az elképzeléseimet elmondva gyorsan közös nevezőre jutottunk. A Recknagel katalógusból könnyen sikerült kiválasztani a kívánságomnak megfelelő irányzékot. Fontos volt, hogy jól látható és a kapáslövésekre alkalmas legyen. Továbbá a pontos lövések eléréséhez minden irányban állíthatónak kellett lennie.
A nyúlós elsütő helyett egy egyszerű, gyorsító nélkülit választottunk ugyan abból a márkából. Az üzletben volt egy fegyver, amiben egy épp olyan volt beépítve. Azt kipróbálva ég és föld volt a különbség.

A szíjkengyel kiválasztása okozott némi fejtörést, mivel a fegyver csöve meglehetősen vékony. Ám a legjobban illeszkedő darabot szükség szerint átalakítva megszületett a megoldás.
Szóval megvolt a fegyver, megvoltak az alkatrészek, megvolt az elképzelés és mindez jó kezekbe került.

A szétszedett a fegyver csövéről lekerült a régi irányzék. A fémtiszta alapra lett forrasztva az eddiginél lényegesen magasabb új prizma, a nézőke tőkéje pedig a korábbinál valamivel előrébb kapta meg helyét. Ezzel kifejezetten alkalmas lett a fegyver a gyors célzásra. Hogy az árnyas sűrűségekben se legyen gond a jó láthatóság, a gyári irányzéktüske helyére fénygyűjtős szálból esztergált darab került.
Csővégre lett forrasztva a méretre vágott szíjkengyelt is, hisz annak ott a helye, ha hátunkra vett puskánkkal nem akarunk folyton elakadni a bozótban.

Az elsütő szerkezet cseréje rutin feladat volt. A tisztítás és polírozás után a zárszerkezet működése is sokkal simábbá vált.
Természetesen a fegyver kapott új barnítást, eltüntetve ezzel a leszedett távcsőszerelék csúnya nyomait is. Ezzel lezárult a műveletek sora. Néhány héttel később tulajdonképpen egy új fegyvert tarthattam a kezemben. Az ember szája ilyenkor akaratlanul is mosolyra görbül. Jobb lett, mint képzeltem.

Bár az új irányzék 4 mm-es tüskéje már 50 méteren is meglehetősen sokat kitakar a célból, a próbalövések kiválóan sikerültek. Mivel a lövések nagy része ennél jóval kisebb távolságra esik, így nekem kiválóan megfelel. Ezen kívül – ha az szükséges lenne – a Recknagel irányzéktüskéje bármikor könnyen vékonyabbra cserélhető.

Ha már „új” lett a fegyver új fegyverszíj is dukált hozzá. A régi kopottas hátizsák szíjam alapján Szloboda István csapattagunk készített egy mondhatni prémium minőségű bőr fegyverszíjat. Szinte rossz belegondolni ezek után, hogy micsoda körülmények fogják koptatni a most még karcmentes puskát. Ám nem ez a fontos. Van végre egy megbízhatóan működő, jól használható utánkereső fegyverem.

A teljes képgaléria itt látható:

oryx01

kép 1 / 21

Horváth Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .