Búzaérés idején

A búzában vadászni nem könnyű. Különösen, ha olyan sok eső esik, mint az idén, és a gabona hosszú szárat növeszt. A disznó épphogy kilátszik belőle, bár a hangos csámcsogással járó bagózás közben ki-kiemeli a fejét a búza fölé. Figyeli, hogy  leselkedik-e rá valamilyen veszély. Ezek a pillanatokban nagyon nehéz a vadat eltalálni. A kárt okozó vadat azonban lőni kell, a gazdák vadkár miatt benyújtott igényei ott tornyosulnak a társaságok feje felett.
A lövés, ha pontos, nincs gond a továbbiakban. Ám ha nem a kívánt helyen talál célt a lövedék, hosszú és bizonytalan utánkeresés van kilátásban. Így indult a mi keresésünk is. Az esti vadkáron földről, szabad kézből tett lövést a vadász. A disznó eldőlt, és tíz percig meg sem mozdult, úgy tűnt, hogy minden rendben van. Aztán mozogni kezdett, felállt és elment. A rálövés helyén sok vért és egy fogat talált a sebző vadász. Igen okosan nem indult a vad után, hanem telefonon értesített engem.

Lőjelek a rálövés helyén

Az utánkeresést másnap reggel kezdtük Arival, a hannoveri vérebemmel. Rálövés helyén csont és fogdarabokat találtunk, ahogyan azt a vadász előre jelezte. Eleinte jól kontrollálható csepegő vér és kenések mentén haladtunk. A disznó a búzából kiérve egy közeli vízmosásba vette be magát. Az árokban és a dagonyában már nem találtunk vért, de Arinak ez nem jelentett problémát. Követte a sebzett disznó nyomát, ami a vízmosás alján folytatódott. Később ismét felváltott a sűrű bokros részbe, ahol keserves bujkálás és kúszás következett a kökénybokrok alatt, de ott ismét jelzett a kutya egy-két beszáradt vért is. A beteg vad többször irányt változtatott és bonyolult hurkokat csinált, de sikerült azokat is kibogozni.  A csapa végül egy sűrű nádashoz vezetett. Ott pár száz méter megtétele után Ari viselkedése megváltozott. Lassan haladva, vissza-visszanézve jelezte, hogy valamit érez előttünk. Kisvártatva ott is voltunk a már dermedt vaddisznó kocánál.
Dermedten találtuk
Szerencsétlen lövés
A lövés a nyakánál az álkapocs végét érte és elől távozott a lövedék. Szerencsére elvérzett, így a sűrű nádasban veszélyessé válható hajszára nem került sor.  A csapa 1800 méter volt.
Kovács Endre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .