Ólomlövedék füstnélküli porral – kapszli.hu

A saját lőszer házilagos töltésének lehetősége kinyitott előttünk egy kaput. Az előírt hatósági vizsga teljesítését követően a rendőrség által kiállított engedély birtokában akár az utánkereséshez is készíthetünk lőszert. Németh Balázs érdekes és igen alapos cikkét ajánlom ezzel kapcsolatban a figyelmetekbe.

„Sok éve használom 45/70 Government űrméretű fegyvereimet mind sportlövészetre, mind vadászatra, immáron saját töltésű lőszerekkel. Bár a modern gyártású 45/70-eseket már füstnélküli lőporokra tervezték, én mégis szeretem füstös lőporral tölteni e lőszereket, hiszen nincs annál szebb, mikor a lövést fehér füstfelhő követi.

Nincs is ezzel gond, amíg a vadász saját vadászatát teszi élvezetesebbé. Ha azonban megoldandó – sokszor veszélyeket is magában rejtő – feladat megoldása a cél, úgy a lehető legjobb eszközt kell használni. Ilyen feladat számomra a kutyás utánkeresés. Éppen egy éve nevelgetem, képzem Bényei Tamás barátom segítségével Szeder nevű hannoveri vérebemet, mely folyamatába sokan belepillanthattatok már blogunkban. A sebzett vad utánkeresése nem tréfadolog. Egyrészt férfias munka, amely során elválik a széna a szalmától, másrészt veszélyes is lehet elsősorban szeretett munkatársunkra, a kutyusra, ha a vérebvezető nem elég szemfüles.

A Pedersoli 45/70-es 1886/71 alsókulcsos puskát éppen azért választottam utánkereső fegyveremnek, mert amióta eszemet tudom, nekem a Winchester a puska. Az alsó emelőkaros szerkezet számomra sokkal kényelmesebb, mint a forgó-tolózár. A fegyver rövid csöve, jó egyensúlya, könnyűsége minden tekintetben megfelel a céloknak. Nem mondom, hogy jobb, mint más utánkereső puskák, de számomra biztosan a legjobb választás.

Egyben a négy lövés

Ugyanígy vonzódom a 45/70-es lőszerhez is, mely olyan nekem, mintha utánkeresésre született volna:

  • nagy átmérőjű a lövedék, mely erős kivérzést tud okozni
  • a nagy tömegű (20-30 g-os) lövedék átütése legendásan nagy (a kegyelem lövés leadásakor sokszor kell előnytelen irányból lőni a vadra, így a nagy átütés elengedhetetlen)
  • a nehéz lövedéket nem érdeklik a belógó ágak, bokrok. Olyan mint a tehervonat: csak megy, megy, megy.. és nagyon nehéz megállítani.

A kaliber egyetlen hátránya az ívelt röppálya, melynek köszönhetően 100 m-ig javasolt használata. A lövedék ezután is pontos, de a jó magasságú becsapódás érdekében biztosan fölé kellene fogni valamennyit, amit gyors kapáslövésnél nehéz kivitelezni. De hát utánkeresésnél igazából nincsenek komoly lőtávolságok, így ez most nekem nem volt szempont.

Korábban azt vallottam, hogy utánkeresésre csak gyári lőszert érdemes használni. Ezt elsősorban azért jelentettem ki, mert nem volt még tapasztalatom a saját magam által töltött lőszerek üzembiztosságával kapcsolatosan. A csettes lőszer a kutyus sérüléséhez vezethet, ha a megfelelő pillanatban nem lehet leadni a lövést a sebzett disznóra.

Közel egy év lőszertöltés, és sok szár leadott sikeres lövés után most ezt az elvet módosítom. Már bízom saját készítményeimben, tudom, hogy működni fognak kritikus pillanatban is. Ideje volt ezért füsténlküli 45/70-est is tölteni vadászathoz, utánkereséshez.”

A cikket teljes terjedelemben, fotókkal kiegészítve itt olvashatjátok: http://www.kapszli.hu/olomlovedek-fustnelkuli-porral/

Figyelmeztetés!

A lőszerek házi szerelését, újratöltését kizárólag sikeres hatósági vizsgát követően kiállított rendőrhatósági engedély birtokában lehet végezni. A cikk és videóanyagok készítői semmiféle felelősséget nem vállalnak az itt leírt vagy elhangzó információkkal kapcsolatban, ideértve a cikk elolvasása és a videó megtekintése során szerzett ismeretek felhasználásával összefüggésben bekövetkező jogsértést, kárt, balesetet és személyi sérülést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .