20 thoughts on “Egyéb kérdések

 1. 1976-ot írunk, ekkor készült az első egyetemi diploma munka a hannoveri vereb vadgazdálkodási szereperől. 2 evig dolgoztam rajta, mentorom Jakab István, kinek emléktáblája Nagysallérban azon a házon van, melyben szereztem első ismereteim és lakója is voltam 3 evig Pista szomszédjaként. Galamb Gábor volt szakmai segitőm, majd évekig főnökömként pártolta az utankeresők fejlődését. Ha netán érdekel a közösségből szakmabeliket, hogy akkor milyen szerepe volt az utankeresésnek, keressen, szívesen megosztom a keszült munkásságom. Üdv az erdésznek, csontot a kutyának!

  • Kedves Imre bácsi!

   Úgy számolom az éveket, hogy mindenképpen kijár ez a megszólítás.
   Először is nagy megtiszteltetésnek vesszük, hogy egy ilyen korú – nyilván sokat tapasztalt és látott – vérebvezető figyelemre és szóra méltat bennünket. Ez mindig különösen nagy örömmel tölt el minket, köszönjük szépen!

   Természetesen nagyon érdekel bennünket a munkássága, szakdolgozata, mint minden, ami a vadászathoz, a nagyvad utánkereséséhez kötődik. Ahogyan eddig is, ezt követően is szívesen vesszük mindenki, különösen a tapasztalt, valódi eredményeket is felmutatni tudó vérebvezetők tanácsait, javaslatait, sőt kritikáit is, amennyiben azok alaposan alá vannak támasztva. Ezekből lehet tanulni.
   Nekünk még voltak, vannak is olyan – néha már utópisztikusnak tűnő – képzeteink, mi szerint a fiatal kutyavezetők tanulni tudnak az idősebbektől, tapasztaltabbaktól. Biztosak vagyunk benne, hogy azok, akik valóban elszánták magukat e szép és nemes feladatra, szinte „innák” az előttük járók szavait, de ahhoz bennük nem a konkurenciát kellene látni. S a hiúságot, irigységet, anyagi haszonszerzés vágyát félre kéne tenni. Persze vannak üdítő kivételek is.

   Vadászbarátsággal:
   Utánkeresők Baráti Köre

 2. Sziasztok! Valaki tudna nekem tanácsot adni,hogy tudnám a kutyámat rávenni a lassabb keresésre. 7 hónapos hannoveri véreb szuka. Fegyelmezett jó orrú csak nagyon vehemens. A csapázás előtti több mozgás és játék nem segitett. Ha valaki válaszol azt előre is megköszönöm.

  • Szia István!

   Bár nem vérebem van, de ismerem a többiek kutyáit, a vérebeket is. Általánosan elmondható a csapatunk kutyáiról, hogy a fiatal kutyák hevesebbek, de idővel majd meglassulnak, alaposabbak lesznek.
   De addig is lassítani kell őket, mert a rohanás növeli a tévesztés esélyét, és könnyeben átsiklotok fontos csapajelek felett. Egyszerűen fogd vissza, ne engedd a saját tempójában menni, csak úgy menjetek, ahogy te szeretnél. Lépésben. Ha nem bírsz vele, fektesd el. Kicsit lenyugtatod és mehettek tovább.
   Már a pórázon vezetésnél megtanítottam a tacskómnak, hogyha erőből húz, akkor megállunk, nem megyünk tovább, amíg meg nem lazul a póráz. Megértette, hogy hiába húz, nem fog haladni, csak ha úgy megy ahogy én szeretném.
   A sebzett vad nyomán persze húz, de ha rászólok, akkor lassít, megáll, akár vezeték nélkül is. Sokat kell ezt gyakorolni, de nem lehetetlen a dolog.

   Vadászüdvözlettel:
   Horváth Dániel

   • Szia Dani! Köszönöm a jótanácsot meg fogom próbálni.A multkoriban tanácsot adtál a dermedt vadnál való ugatás tanításához,hát fényesen bevált.A tacskómnak tényleg megjött a hangja,köszönöm mégegyszer.Vadászüdvözlettel Juhász István!

 3. good evening.
  are you active for ISHV organisation in november ?
  i will be in Hungaria next monday to friday for roe buck hunting in nemesvid village, south of Balaton and i come with my Hannover CALLIE in case of wounded game !
  What a pitty, you are so far away…
  friendly yours.
  Jacques

  • Hi Jacques,

   Yes we are attending the november event for sure. Have a nice hunt in Hungary! Unfortunately we are working next week, but it would have been nice to meet you… Maybe next time!

   Cheers,
   Balázs

   • petit village charmant de NEMESVID avec un interprète, balasz qui connait zsuzsana et habite pas loin de NAGYMAROS !
    j’ai pu tirer un beau chevreuil et un sanglier

    • Salut Jacques! Nous vous félicitons de la chasse fructueuse! Nous l’attendons nous aurons une occasion pour nous rencontrer le plus proche. ( via google 🙂 )
     Je vous salue, Dani

     • i am back home after 1100km and 10h driving.
      i enjoyed hungaria but my hunting was not very good.
      i have shot an old roe deer yesterday in the evening.
      Sorry but Callie have not to work…
      friendly.
      Jacques

 4. Szia Zsuzsa. Mi a külümbség a bajor és a hannoveri közt. Melyik kezelhetöbb. Szeretnék még egy kutyust, de nem tudok dönteni. Szarvas vörös bajor, vagy tigriscsíkos hannoveri. A tigriscsíkos, NAGYON tetszik, a bajor viszont jobba bírja a hajszákat. De te erről többet tudnál mondani. Könyveket hol tudom beszerezni? Mert eddig mindenhol csak előjegyzésbe vettek fel. Konkrétan, CSÜLKÖS VAD UTÁNKERESÉSE, HANNOVERI VÉREB. Előre is köszönöm a megtisztelő válaszod.
  Üdv a VADÁSZNAK.

  • Szia István!

   Köszönöm kérdéseidet.
   Sajnos a könyveket valóban nehéz beszerezni, de ha lesz forrásunk akkor segíteni fogunk benne, hogy eljusson hozzád is.
   Milyen kutyád van ?
   Kicsit elfogultan tudok nyilatkozni a két kutyafajtáról, mert nekem bajorom van és nagyon kedvelem. A tapasztalatokat is erről a fajtáról tudom elmondani. Kitartása és kombinációs képessége nagyon jó. Az erős hajszás tulajdonságát szintén meg tudom erősíteni. Nekem a csapamunkája is nagyon tetszik. Gyors és hamar korrigál, ha téveszt. Viszont ez a tulajdonság, képesség nagyba függ attól, hogy ki mennyit és hogyan gyakorol a kutyával. Sok időt és energiát kíván, bármennyire is jó képességű a kutya.
   Az egyik legfontosabb, hogy egy csapatot tudjatok alkotni, mert csak akkor lesz igazán eredményes a keresés. Az utánkeresés csapatmunka, ahol te és a négylábú társad alkottok egy csapatot.
   Válaszd azt a kutyafajtát, amelyikkel úgy gondolod, hogy létre tudjátok ezt a csapatot hozni, nézd meg a terület adottságait,ahol keresni szeretnél,mert nekem például a bajor nagyon bevált a hegyvidéken és ezt több kollégám is megerősítette a tapasztalatai alapján.
   A további kérdésedre is szívesen válaszolok.
   Sok kitartást és örömöt kívánok a vérebmunkához.
   Vadászüdvözlettel: D.Zsuzsa

   • Szia Zsuzsa. Köszi a gyors választ. Nekem hannoverim van, szarvas vörös, szuka. Kedden volt egy éves. Úgy kaptam ajándékba, sajnos nincsen neki pappirja, csak a szülöknek. Ezért is szeretnék minden képen egy papiros kutyust, jó adotságú szülöktől. Szuka mellé, szukát, vagy kant?? Igazából, a tigris csíkos szimpi. Itt a környéken, ˝vasban és zalában˝ nem is tudok bajorról. Ezért piszkál a kíváncsiság. További szép napot. VADÁSZI ÜDV:ISTVÁN

    • Szia! Hogy milyet válassz igazából mindegy. Nekem először kan volt, és a második kutyám is kan lett. Én nem akarok tenyészteni, így ez a szempont nem volt mérlegelendő nálam. Ha különböző neműek,némi probléma akkor tud felmerülni, ha tüzel a szuka. A körülményeidet te ismered, hogy nálad ez okozhat e gondot.
     Mind a kettő kutyával szeretnél aztán foglalkozni? Mert még a mostani kutyád is fiatal, és lehet hogy nem lesz egyszerű két „tanuló” kutyát egyszerre bevezetni. Ezeket mindenképpen mérlegeld, mert nagyon fontos fiatal korban a rendszeres tanítás, de legfőképpen a sikerélmény.
     Ahhoz hogy igazán jó kutyát „nevelj” rengeteg idő és kitartás kell. Két kutyánál pedig már megoszlik a figyelem. Ezeket gondold át, mielőtt új kutyát viszel haza.
     Üdv: Zsuzsa

 5. Sziasztok! Tudnátok tanácsot adni,hogyan vegyem rá a dermedt vad csaholására a kutyámat?(simaszőrű tacskó)

  • Szia István!

   Általánosságban elmondható, hogy a dermedt vad váratlan megmozdulása meglepi a kutyát, aminek ugatással, morgással ad hangot. Tehát, ha megtaláljátok a vadat, akkor mozgasd előtte, ingereld vele a tacskódat. Legjobb, ha van segítőd, aki ezt teszi, te pedig a vezetékkel visszatartod a kutyát, hogy épp ne érje el a zsákmányt, mert ha ráfog, akkor tele pofával nem fog tudni ugatni. Sokszor már önmagában ez is elég, hogy nem tudja megfogni.
   Ezt gyakorolni mesterséges csapázás közben oly módon tudod, hogy akkor meg a lábat, bőrt, fejet, stb ne érhesse el, amíg nem ugat.
   Ha bármi módon el tudod így érni, hogy vakkantson, akár egyet is, azonnal dicsérd meg és engedd oda. Bele fog jönni.
   Mennyi idős egyébként? Lehet, hogy idővel magától fog ez a probléma megoldódni. Soma se volt hajlandó ugatni fiatal korában, most meg le se lehet állítani.

   Üdv, Dani

   • Szia Dani! Kösz a gyors választ, én is ilyesmivel próbálkoztam. Matyi egyébként 13 hónapos. 9 hónaposan kerestettem vele először őzet(nálunk csak ez a nagyvad van Békés megye déli része) tüdő lövött bakot, 130m vezeték munka az utolsó 40 m vezeték nélkül. Szépen komótosan nem rohanva, de a dermedt bakot csak tépte nem morogva vagy vakkantva. Azóta volt még 4 keresésünk mindegyik már dermedt őzre és mindegyiknél ugyan úgy viselkedett. Próbálom az általad javasoltakat gyakorolni az eredményről majd beszámolok.Üdv Pista!

 6. Mit gondoltok a Hannoveri vérebbel történő őz utánkeresésről ??? Jó vagy nem ? Árt vagy használ ?? Előre is köszönöm
  üdv: Ádám

  • Szervusz Ádám!

   Ez egy visszatérő kérdés, amiről különböző vélemények születtek. Nem árt tudni, hogy mennyire tapasztalt a kutya? Hány eredményes munkája van már, mert egy idősebb, több vadat megtalált véreb másként viszonyul a „könnyen” megszerezhető, akár le is gyűrhető vadhoz. Ő már tudja, hogy épp mi a feladat.
   Ezenkívül lényeges, hogy mi a jellemző vad, mert ha túlnyomó részt őz van a területen, akkor azt kell keresni.
   Nálunk minden kutya keres mindent. Őzet is, bár nem nagy számban. Nem jelent problémát. Egy hajszás őz keresés után azért nem árt mesterséges munkán lenyugtatni a kutyát, pl szarvas lábbal készített csapán, őzes területen. Szigorúan a csapára kényszerítve, amin letett orral „kell” végig mennie, figyelmen kívül hagyva a várhatóan feltűnő őzeket. Jelezni persze jelzi őket, de le kell nyugtatni, és a csapakidolgozásra biztatni.

   Mi így csináljuk.
   Üdv, Dani

   • Hát nálunk van minden muflon és dám kivételével jó lenne egy kicsit belevinnem a kereshető vadfajok közé az őzet is… Én is úgy gondoltam hogy nem nagy számban,de évente egy pár darab jó lenne.. Köszönöm a válaszodat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .