Ez történt 2012-ben

Véget ért a 2012/2013-as vadászév, ilyenkor nekünk is kevesebb dolgunk akad már. Van idő összegezni az eseményeket, eredményeket. Készítettünk egy kis mérleget. Lássuk mi minden történt velünk az elmúlt időszakban?

A múlt évet megelőzően is mindenki tette a dolgát, ki-ki képessége és lehetősége szerint űzte a sebzett vadat, de a 2012. év nagy változást hozott. Az addig csak érlelődő gondolat valóra vált, és megalapítottuk kis csapatunkat. Régóta ismertük már egymást, korábban is tartottuk a kapcsolatot, de ez a szervezett forma sok előnnyel jár valamennyiünk számára. Valójában nem is sejtettük előre, hogy mennyi minden fog velünk történni.

Mindenki tudja, aki járatos a témában, hogy a sebzések térben és időben előre kiszámíthatatlan módon fordulnak elő. Kivételt ez alól talán valamelyest a társas nagyvad vadászatok képeznek. Ezt a helyzetet próbáltuk meg valami módon kezelni.

Volt, akinek már erőn felül adódtak sebzések, mások pedig – az ígéretes kutyáikkal – sokat vártak egy-egy lehetőségre. Azzal, hogy munkáinkat megosztjuk egymás között, mindenki eredményesebb lehet. Ez persze azon alapszik, hogy köztünk a szakmai féltékenység és irigység ismeretlen dolog, sőt egyenesen kizáró ok lenne. Épp ezért nem is tervezzük, hogy csapatunkat bővítenénk. Szeretnénk, ha ez a baráti és önzetlen közeg meg is maradna.

Már néhány hónap alatt mindenki számára egyértelművé vált, hogy törekvésünk jó eredménnyel járhat. A fiatalabb kutyával rendelkező tagjaink a közös gyakorlások mellett több éles lehetőséghez jutottak, mégpedig általában tapasztalt kutyavezető felügyelete mellett. Eközben másoknak nem lett kevesebb utánkeresése, sőt. Ezt úgy sikerült elérnünk, hogy gyakorlatilag nem volt olyan keresésre való felkérés, amit vissza kellett volna utasítanunk kapacitás hiányában. Egy befutó hívásra általában néhány percen belül tudunk reagálni, és ennyi idő alatt megszervezzük az utánkeresést is. És, ha valamit elvállalunk, ahhoz tartjuk is magunkat. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy a keresett vad terítékre kerüljön. Természetesen mindig a legközelebbi szabad tagunk indul a sebzés helyszínére, de ettől függetlenül mindenki megtarthatja a korábban kialakult kapcsolatait.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindenki a képességeinek megfelelő munkát kapja, és mindenhová úgy küldünk oda valakit magunk helyett, mintha mi állnánk oda. Egymásért kezességet vállalunk.

Tizenkét tagú csapatunk már igen komoly teljesítményt tudhat maga mögött. Mostanra a kutyáink összesített életteljesítménye több mint 1000 megtalált nagyvad. 2012-ben 315 vadat hoztunk terítékre, melyből 136 volt hajszás munka. Jelenleg 16 kutyánk van, aminek fele még fiatal, kezdő véreb, ők még csak most fognak bekapcsolódni a munkába. Ám a csapatnak köszönhetően már mindegyikükről elmondható, hogy megtalálták a mérföldkőnek számító első vadat. Az eddigi munkák zömét tehát az idősebb ebek tudhatják magukénak. Ők már 60% feletti eredményességgel dolgoznak.

2012 év terítékének egy része

 

Igen nagy hangsúlyt fektettünk az elmúlt évben a társas vadászatokon való utánkeresés fontosságának hangsúlyozására. Ezen a téren nagy űr van még, ezért mindig próbáljuk – ha kérik és elfogadják – a vadászatot szervezőket tanácsainkkal segíteni. Sok olyan gyakorlati fogást adtunk át, amivel a munkánkat megkönnyíthetik, segíthetik, növelve ezzel az eredményességet. Ahol alkalom volt rá, ott lehetőséget adtunk a fiatal kutyáknak is, mivel fontos az utánpótlás. Gyakorlat nélkül pedig nem lesz eredmény. Egy terelésen vagy hajtáson pedig mindig várható néhány sebzés. Ez persze mindig kontroll mellett történt, mert elsődleges az a sebzett vad mielőbbi megtalálása.

2012. november, december és 2013. január hónapokban 15 vadászatra jogosultnál, összesen 39 hajtásnapon vettünk részt, mint utánkeresők. Sikerült valamennyi sebzést, vagy az annak vélt lövéseket felderítenünk. Terítékre fektettünk 14 sebzett szarvast és 52 sebzett vaddisznót, elveszett sebzett vad szinte nem is volt. Csupán néhány disznóról kellett lemondanunk a vadászatot szervezők kérésére, mivel azok a következő hajtások területére váltottak be. Ez jelentős bevétel többletet jelentett a szervezőknek.

Reméljük, hogy ezeket az eredményeket látva egyre több vadászatra jogosult fogja felkérni a tapasztalt kutyavezetőket, hogy munkájukkal segítsék a társas vadászatok eredményének növelését.

Néhány fotó még a hajtásokról, terelésekről

Azért, hogy az utánkeresést, mint a vadgazdálkodás fontos részét, szélesebb körben is megismertessük vadásztársainkkal és a nem vadászó emberekkel, lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk is tenni valamit. Előadásokkal, megyei vadászlapokban való publikálással is próbáltuk az utánkeresést támogatók táborát gyarapítani. A visszajelzések biztatóak, ezért a későbbiek folyamán is tervezünk gyakorlati bemutatókat, előadásokat, élménybeszámoló alkalmakat megszervezni iskolák, megyei kamarákon keresztül hivatásos vadászok részére. Részt veszünk vadásznapokon és egyéb rendezvényeken. Erre az évre szerencsére már több felkérést is kaptunk ez ügyben.

Most nyugodtabb időszak következik, talán egy-két disznósebzés várható. Mindenki kipihenheti az elmúlt idény fáradalmait, gyógyulhatnak a begyűjtött karcolások. Van idő rendbe tenni a felszerelést, kicsit lazíthatnak, hízhatnak a kutyák is. Aztán következik ismét néhány mesterséges csapa, hogy formába lendüljenek az ebek, mert áprilistól kezdődik az őzbak vadászat és egyre többen vadásszák a disznót is.

Utánkeresők Baráti Köre

2 thoughts on “Ez történt 2012-ben

  1. Szervusz Pál!

    Köszönjük az elismerő szavakat, igyekszünk tenni a dolgunkat.

    Üdvözlettel:
    Horváth Dániel

  2. Sziasztok, örömmel és nagy érdeklődéssel olvastam az évzáró, évértékelő bejegyzéseteket. Örülök és gratulálok valamennyiőtök kimagasló és eredményes munkájához. Külön megtiszteltetés számomra, hogy az Utánkeresők Baráti Körét én is megismerhettem. Köszönet ezért Szabon Gábornak, aki által betekintést nyerhettem ebbe a nem minden napi munkába. Nem dicsérni akarok, hanem elismerően szólni arról, amit láttam általa. Lenyűgözött. Lehetne taglalni itt a dolgokat, de úgy gondolom, hogy az általatok nyújtott teljesímény példa értékű a vadásztársadalom számára. Gratulálok és a magam részéről köszönöm a munkátokat, további feladataitokhoz erőt egészséget és nagyon sok szép töretet Nektek és hű segitőtársatoknak a Kutyáknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .