Filmajánló – Takács Viktor: A nagyvad találatjelzései

Egy számunkra is nagyon hasznos filmet ajánlunk minden vadász figyelmébe. Sokszor találkozunk azzal a nehézséggel, hogy a sebző nem igazán tudja elmondani, nem ismeri fel, mi volt a meglőtt vad reakciója a találatkor. Ehhez nyújt nagy segítséget Takács Viktor filmje, mely minden kedves vadásztársunknak hasznára válhat.

 „A vaddisznó, a gím és dámszarvas, valamint az őz példáján testtájanként rendszerezve ismerhetik meg a vadászok e vadfajok jelzéseit, amelyek a vadászatok során leggyakrabban előfordulnak. A jellegzetességek mellett, néhány ritka jelzés is látható. Az alapvető anatómiai ismereteket, a különböző szervek elhelyezkedését számítógépes animáció mutatja be. A nézők megismerhetik többféle kaliberű és típusú töltény hatását és hasznos tanácsokat hallhatnak az utánkereséssel kapcsolatban. ” – olvashatjuk Takács Viktor ajánlóját saját filmjéről.

Nagyon fontos film ez. Gondoljunk csak bele, vajon hány nagyvad veszik el sebzetten, mert „úgy láttuk” nem érte lövés. Vért sem találunk, akkor baja nem lehet. Sajnos ez koránt sincs így. Sok esetben nincs észlelhető, biztos lőjel a rálövésnél. Ilyenkor mégiscsak a lövés leadásakor látottakra kell támaszkodnunk. Vajon tényleg úgy reagált a vad, mint amit nem ért lövés? Igazán biztos, hogy egészségesen távozott? Esetleg, ha mégis van vér, de csak egy-két cseppet találunk az biztos, hogy könnyű horzslövés?

Ha kétségeink vannak, hívjunk képzett utánkereső kutyást, és higgyük el, hogy tud segíteni. Egy utánkeresésben még tanuló, de amúgy a vadászatban nagy jártassággal bíró barátunk mondta nem rég::

„Mostanában döbbenek meg, hogy ezt az utánkeresést mennyire nem értik, vagy félreértik a vadászok. (Én sem voltam különb…)”

Meg kell tanulni helyesen értékelni a látottakat. Már a film készítőjének ajánlása is figyelemre méltó, de annak megtekintése is okozhat némi meglepetést, akár gyakorló vadászok számára is. Az alkotó, aki hosszú évekig dolgozott hivatásos vadász munkakörben – és többször állt a hosszúvezeték végén, mint kutyavezető -, próbált egy olyan szakmai filmet készíteni, ami mind a kezdő, mind a gyakorló vadászoknak segítséget nyújt a lövést követő teendőkben. A filmben bemutatásra kerülnek a különböző vadászati módok során (les, hajtás, cserkelés) leadott lövések hatásai.  – Hegedűs Sándor

 

 

 Rövid bemutató a filből

 

Film megrendelhető :

Takács Viktor T&T Video Stúdió

http://vadasztarisznya.hu/

info@vadasztarisznya.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .