Könyvajánló III. – Bernd Krewer: A csülkös vad utánkeresése

A könyv eredeti címe: Die Nachsuche auf Schalenwild. Bőhm Istvánnak köszönhetjük az 1988 évben, Hannoverben kiadott könyv magyar nyelvre történő fordítását. Magyar nyelven 1996-ban jelent meg. Sajnos azóta sem vehettünk a kezünkbe ehhez hasonló, az utánkereséssel foglalkozó magyar nyelvű szakkönyvet. Ma már csak antikváriumokban vagy kéz alatt ritkán beszerezhető példányait nagy becsben tartják a hozzá értő vadászok. Azért is így van ez, mert a 25 éve íródott könyv alig veszített aktualitásából, az utánkeresés lényegi részeit ebben a könyvben elolvashatjuk. A többit már csak a gyakorlatban ismerhetjük meg.

„Az utánkeresés bizonyos értelemben divat lett. Sok, talán túl sok kutyavezető kiegészítésnek tekinti ezt az egyébként egyre kevesebb apróvadas munka mellett. Nem győzöm hangsúlyozni, a vérebvezetés a vadászat legfelelősségteljesebb része. Aki vérebvezetésre szánja el magát, javaslom, hogy ezt „ha” és „de” nélkül tegye. Számítson arra, hogy sokat kell áldoznia a szabadidejéből, bizonyos fokig elhanyagolja a családi életét. Bírnia kell a fizikai megterhelést, a megerőltető munkát.

A könyv szerzője

Munkája során legyen diszkrét, különben kevés helyre hívják utánkeresni. Ne fecsegjen a területről, személyekről, a munkavégzés körülményeiről feleslegesen. A diszkréciónak ott a határa, ahol a vérebvezető a hallgatásával bűntárssá válna.” – Bernd Krewer: A csülkös vad utánkeresése

Milyen jól foglalja össze Krewer. Csak annyival lehet kiegészíteni ezt, – kedves magyar utánkeresés, vérebezés iránt érdeklődő fiatal és idősebb vadászok -, ha arról álmodtok, hogy utánkeresők lesztek, és egyszer majd a vezeték végét fogva részetek lehet ebben a felelősségteljes, ám csodálatos élményben, hogy fogadjátok meg! Fogadjátok meg és vigyétek véghez, amit szeretnétek! Ne törődjetek azzal, hogy – jó magyar szokás szerint – majd kevés segítséget kaptok. Sőt az irigy, tudásukat féltő emberek akár még lebeszélni, „félreállítani” is megpróbálnak majd. Ne törődjetek vele. Csináljátok a vad és a szakavatott, hozzáértő utánkeresők legnagyobb tisztelete mellett alázattal, elszántsággal és kitartással.  Megtaláljátok majd azokat a kivételes és ritka vérebvezetőket, akik segíteni fognak, ha érdemesek lesztek rá. Olvassátok azt a kevés szakirodalmat, ami magyar nyelven rendelkezésre áll, köztük ezt a kincset. Figyeljetek a tapasztaltabb kutyavezetők minden szavára, mert bárkitől tanulhattok és elleshettek hasznos dolgokat.

Ritka kincs

Az szerző a könyv írása idején már közel 1000 utánkeresést végzett, így joggal számolhat be tapasztalatairól, szavaira érdemes odafigyelni. A könyvben olvashatunk az általa utánkeresésre alkalmasnak vélt és használható kutyafajtákról, az utánkeresére ajánlott fegyverről és felszerelésről. A vad találatjelzéseiről, vadászat közben előforduló sebzések lőjeleiről, a menekülő vad csapajeleiről, viselkedéséről is pontos képet ad. Hasznos tanácsokkal szolgál az utánkeresések „forgatókönyvét” illetően. Bár a terjedelem meglehetősen szűkre szabott, még a véreb bevezetésének is szentel néhány oldalt Krewer.

Lőjelek, fotóval illusztálva

Rövid, de tartalmas – amolyan „egy szuszra elolvasható” – kis könyv, ajánljuk minden vadász és kutyavezető figyelmébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .