Utánkeresés a gyakorlatban – előadások leendő és gyakorló hivatásos vadászok számára

Egyre többen ismerik fel a sebzett nagyvad utánkeresésének etikai és gazdasági jelentőségét, és tesznek is azért, hogy minél kevesebb vad szenvedjen és vesszen kárba. Mi mindig örülünk, ha népesebb hallgatóság előtt beszélhetünk tevékenységünkről, bízunk ugyanis abban, hogy mind több embert sikerül meggyőznünk az utánkeresés szükségességéről, ami tulajdon képen a törvény által is megkövetelt feladat. Szerencsére a vadászok fogékonyak erre, no és a vadászetika is megköveteli, hogy a betegen elmenekült vadat mielőbb megváltsuk szenvedésétől.

Mint arról korábban a Facebook oldalunkon hírt adtunk, októberben meghívást kaptunk a a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola részéről. 2012.10.18-án a neves intézmény szakmai napján népes hallgatóság előtt tartottunk előadást az utánkeresés vadgazdálkodásban való jelentőségéről. Hegedűs Sándor az utánkeresés történetéről és az utánkeresésben használt kutyafajták kitenyésztéséről, napjainkban való használatáról beszélt az ifjú hivatásos vadász, vadgazda és erdész növendékeknek. Dákay Zsuzsanna a több éves eredményes utánkereső munkájába nyújtott betekintést a jelenlévő diákok és tanáraik számára. Sok kalandos és tanulságos utánkeresés történetét hallhatták, képekkel illusztrálva. Jómagam pedig – mint gyakorló vadászíjász és utánkereső – az íjjal való vadászat során előforduló sebzésekről ejtettem néhány szót, kiemelve annak megszívlelendő sajátosságait és eloszlatva azt a tévhitet, hogy eme nemes és szép vadászati mód során több sebzés történne, vagy épp azokat nehezebb lenne felderíteni.

Hegedűs Sándor előadása

Dákay Zsuzsanna tapasztalatai és kalandjai Szöcskével

Sebzések a vadászíjászatban

 

A következő előadás már tapasztalt, gyakorló szakembereknek szólt. Az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervezete szakmai továbbképzést szervezett a megye hivatásos vadászai számára 2012.11.29-én, és abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy Tóth Á. Dénes titkár felkért egy előadás megtartására az utánkeresésről.

A szakmai konferencia első felében a neves, sokak által ismert vadászfilm készítő, Takács Viktor színvonalas és tartalmas előadását hallhattuk. A téma épp aktuális volt, hiszen a társas nagyvadvadászatok szervezéséről, lebonyolításáról szólt, érdekes illusztrációkkal alátámasztva azt. Ezt követően a vadászati balesetek elkerüléséhez szükséges tudnivalókról beszélt, saját filmjén keresztül szemléltetve a lehetséges veszélyhelyzeteket.

Takács Viktor érdekes és megszívlelendő előadása

A konferencia második felében az Utánkeresők Baráti Köre kapott szerepet. Dákay Zsuzsannával főként a gyakorlati fogásokra kiterjedő és a személyes tapasztalatokon alapuló előadást tartottuk, fűszerezve azt az utánkereseink képeivel, történeteivel. Természetesen mi is igyekeztünk – annak időszerűsége miatt – a hajtásokon, tereléseken való utánkeresés jelentőségét hangsúlyozni. Ismertettünk néhány gyakorlatban bevált és általunk alkalmazott módszert és fogást, ami segíti és gyorsítja a sebzett vad felkutatását és ez által a teríték gazdagítását egy társas nagyvadvadászat során. Az előadásunk zárásaként csapatunk oszlopos tagja, Szabon Gábor, néhány általa készített kisfilmet osztott meg a hallgatóssággal, bemutatva egy-egy kalandos és emlékezetes utánkeresésének legérdekesebb részeit.

 

Az Utánkeresők

A hivatásos vadászok népes hallgatósága

Horváth Dániel

One thought on “Utánkeresés a gyakorlatban – előadások leendő és gyakorló hivatásos vadászok számára

  1. Magam is részese lehettem a miskolci előadásnak. Még egyszer szeretnék gratulálni Nektek a színvonalas, és értékes előadáshoz, illetve a fiatalosan lendületes, ugyanakkor abszolút professzionális utánkereső munkátokhoz!

    Vadászüdvözlettel: István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .