22 thoughts on “Utánkeresésre használható kutyafajták

  • Szia!

   Javaslom, hogy keresd a Magyar Véreb Egylet tenyésztésvezetőjét, Pukánszki Zoltánt. A honlapjukon megtalálod az elérhetőségét.

   Üdvözlettel
   Horváth Dániel

 1. Sziasztok!

  Szerintetek angol véreb (bloodhound) mennyire alkalmas utánkeresésre Zala megyében? Magyarországon használja valaki ezt a fajtát erre a célra? Mert ugye elég nagytestű fajta, könnyen megsérülhet, vagy tudnak magukra vigyázni?

  Előre is köszönöm a választ.
  Üdv.: Roland

  • Szia Roland!

   Nincs tudomásunk arról, hogy valaki jelenleg éles helyzetben angol vérebet használna utánkeresésre Magyarországon. Ennek egyik oka valószínűleg a túl nagy testmérete lehet.
   Van viszont olyan csapattagunkaki ezt a fajtát használja emberi nyomkövetésre.

   Üdvözlettel:
   Horváth Dániel

 2. Sziasztok!

  Az volna a kérdésem, hogy Labrador lehet-e utánkereső kutya?
  Mivel embereket 2-3 nap után is van, hogy követ, akár nehéz városi környezetben is.
  Ebből kifolyólag gondoltam, hogy jó lehet. A sebzett vadnál viszont az ősi ösztön miatt talán még jobban menne? Vagy tévedek? Szeretném a véleményeteket kikérni, nem-e csak elvesztegetett idő, adott esetben egy másik fajtával szemben?
  Válaszotokat előre is köszönöm.

  Tisztelettel János

  • Szervusz János!

   Az utánkeresés specialistái a vérebek. Ez nem jelenti azt, hogy más kutyát ne lehetne a sebzett vad követésére megtanítani, de olyan jól soha nem fogják csinálni, mint az erre a célra kitenyésztett – és persze jól bevezetett – vérebek.
   Labradort is láttam már sebzett vaddisznót követni, épp nekem keresett meg régen egy kant az egyik barátom labradorja. Soha nem volt vércsapán tanítva, de ott volt, a disznó minimális vért hagyva elugrott és kézenfekvő volt, hogy megpróbáljuk megkeresni a labradorral a vadat. A kutya simán meg is találta a kb 100 méterre lévő dermedt disznót, főként légszimattal keresett – hiszen más esetben is azt tette az apróvad vadászatokon. Sok jól csapázó vizsla van, ami letett orral is jól keres, tehát valószínűleg a labradort is meg lehet erre tanítani, de a korlátokkal tisztában kell lenni. Továbbá a testméreténél fogva egy vaddisznó hajszán és állítson elég komoly veszélybe is kerülhet, ha épp egy sűrűbb részbe veszi be magát a sebzett disznó (Természetesen mindig oda veszi be magát, ha van rá lehetősége). Nekem az a véleményem, hogy a következő szempontok alapján dönts: hányszor és milyen vadat akarsz majd vele keresni, milyen lehetőségeid vannak a gyakorlásra, mennyire vagy „elkötelezett” a sebzett vad keresése iránt, illetve hogy még kutya vásárlás előtt állsz-e, vagy már meg is van a szóban forgó labrador.

   Vadászüdvözlettel:
   Horváth Dániel

   • Szerbusz
    Nagyon köszönöm a gyors választ. Tehát a lényeg hogy „húst a húsboltból” Vehetek az áruházban is de nem lesz olyan mint amit a hentes ad.Az a helyzet hogy Labradorjaim vannak. Eltűnt személyeket keresünk és tűzfészket az esetleges gyújtogatás leleplezése érdekében. Nekik már a nagyapjuk is kereső kutya volt tehát nagyon jól keresnek. Szeretnék után kereséssel foglalkozni. Ezért érdekelne a dolog. A terület Veszprém környéke. Ez nagyvadas ha jól tudom. Vadászvizsgát tavasszal szeretném elkezdeni, mert hát ugye az is kell. Tehát Labikból volna jól kereső. De természetesen egy kölyökkel szeretném a dolgot és ezért szeretnék tanácsot kérni. Saját alomból tartani, vagy egy Hannoveri véreb vásárlása lenne az előnyösebb? Végül is az írásból kivéve a véreb lenne a nyerő ha jól értem.
    Köszönettel János

    • Szervusz János!

     A várható keresésektől és a keresett vadfajtól függően választanék kutyát – ami lehet hannoveri vagy bajor hegyi véreb, alpesi tacskókopó, esetleg tacskó, sőt akár kopó is -, de előtte volna még néhány tanácsom. Ne a kölyökvásárlással kezd. Mivel még vadászvizsgád sincsen, úgysem tudsz utánkeresni, hiszen ahhoz nagyon ajánlatos a saját fegyver. Nem tud melletted lenni mindig egy fegyveres kísérő. Továbbá egy vérebvezetőnek nagyon alapos ismeretekkel kell rendelkeznie a vadászat, a vad anatómiája, fegyverkezelés, stb terén.

     Amit a helyedben tennék:
     – beszereznék némi szakirodalmat (ebben szívesen segítek)
     – próbálnék megismerkedni környékbeli vérebesekkel, akiket ha nagyon szépen megkérsz, talán elkísérheted őket egy-egy keresésre. A sebzett vad keresés hasonló dolog, de mégis egészen más, mint az eltűnt személyek, vagy épp tűzfészkek keresése.
     – Aztán, ha nem lankad a kedv, keress egy megbízható, jó tenyésztőt – ami nem lesz könnyű dolog, de nem lehetetlen.
     – Gyakoroljatok sokat, vizsgáztasd le a kutyát.
     – Majd keresd a valódi utánkeresések lehetőségét, ha mód van rá, kontroll mellett, mert időbe telik, mire egy fiatal kutya megbízható módon fog keresni, a vad pedig ne szenvedjen fölöslegesen emiatt. Ne szégyellj soha segítséget kérni a tapasztaltabbaktól.

     Sokan belevágnak az utánkeresésbe, miközben nincsenek tisztában annak nehézségeivel, aztán az idejekorán megvásárolt kutya meg elkallódik. Sok-sok munkába és idő fog telni, mire eredményeket ér el az ember, de gondolom a labradorokkal sem volt ez másként.

     Vadászüdvözlettel:
     Horváth Dániel

     • Tisztelt Dániel.

      Minden képen csak akkor keresnék vele éles helyzetben ha a kutya biztos és természetesen van vadász és fegyver vizsga.
      A kölyök kutyát azért gondoltam mert mire ő elér a megfelelő szintre addig le tudnám tenni a szükséges vizsgákat. Ami az irodalmat illeti, nagyon szívesen venném a segítséget. Mit érdemes és hol tudom beszerezni?
      Köszönöm a segítséget és az útmutatást.
      Tisztelettel János

 3. Sziasztok!
  Keresnék saját részre eladó sorba került, bevadászott komoly munkavizsgával akár több díjnyertes, törzskönyves bajorhegyi véreb szukát az ország bármely területéről.Esetleg borsodba keresnék valakit aki nagy tapasztalattal rendelkezik kölyök véreb bevadászásával kapcsolatban, és vállal is ilyen jellegű munkát!
  Vadászüdv:Vilmos

  • Szervusz Vilmos!

   Megpróbáluk segíteni, bár jelenleg nincs ilyen eladó kutyáról tudomásunk.

   Vadászüdvözlettel:
   Horváth Dániel

 4. Sziasztok!
  Nemrég kaptam ajándékba egy 8 hónapos hannoveri véreb szukát egyik nagyon jó vadász ismerősömtől. Foglalkozott a kutyával, de már kevesebb ideje maradt rá és ezért elajándékozta nekem. Segítséget szeretnék kérni, hogy hogyan tudnám tanítani és még tanítható-e? Értelmes kutya, néha szófogadatlan, de gondolom ez betudható annak is hogy azért még valamennyire kölyök korban van? Amikor időm engedi, megyek vele terepre, több kilómétert megyünk erdőn, mezőn mindenen át. Keres, az orra mindig a földön van, ha vadat lát jelez. volt hogy több száz méteren át vezetett egy vadcsapáson, szóval szerintem egy nagyon jó kis kutya. Éber, fürge és mozgékony, állandó mozgásban van. Szeretnék néhány hasznos tanácsot kérni, hogyan tanítsa. Tudom egy ekkora kutyánál már nehéz, de csak kitartás kell hozzá és rengeteg idő. És szerintetek ha sikerülne megtörnöm, akkor szóba jöhet-e az utánkeresés?
  Előre is köszönöm a választ!
  Üdv: Csonka Szilárd

  • Szervusz Szilárd.
   A leírtakból az tünik ki,hogy egy fiatal érdeklödő véreb tulajdosa lettél.
   De az utolsó mondattal,azért nem értek veled eggyet,nem megtörni,kell hanem nagy türelemmel,szertettel motivációval,megkell neki tanitani,hogy mit szeretnék töle (vagyis fel kell erösiteni azok a veleszülett adotságokat,ösztönöket amire kitenyésztteték öt).Mivel még fiatal a kutyád és érdeklödö természetesen kint a erdön minden érdekli ez jó és minnél többet legyen kint veled.Ebben a korban már a lábmelett követés,az elfektetést,helyben maradást gyakorolni kell vele.Evvel párhuzamosan már lehet neki kb csapákat késziteni ( vonszalékkal egy két törössél).Csapák hosszát,és idejét szépen lassan lehet növelni,közben ha van rá mód és lehetőség érdemes megismertetni vele a lött vadat is.A gyakorlásokat mindig játék,dicséret és sokk sokk szeretett kövesse. A képzéshez érdemes egy tapasztaltabb vérebvezető segitségét kérni,illetve vannak kb kiadványok nyomtatott formában amit érdemes elolvasni is. Üdvözlettel:Hegedűs Sándor

   • Szia!
    Köszönöm a gyors és kielégítő választ, már is sokat segítettél nekem. Igazából mikor elfogadtam a kutyust nem tudtam, hogy egy ilyen fajtával állok szembe. Elkezdtem utána olvasni, érdeklődni, és akkor bukkantam rá az utánkeresés fogalmára. Én magam amúgyis sokat járom az erdőket, szeretek a „vadonban” tartózkodni. Szóval elkezdett érdekelni a dolog, és hogy érdemes lenne foglalkozni vele. Esetleg tudnál ajánlani nekem, ha van oktató videókat, folyóiratokat, amikből valamilyen a képzést eltudnám kezdeni? Emellett egy tapasztalt vérebvezetőt mindenképpen felfogok keresni.
    Köszönettel: Csonka Szilárd

    • Szervusz Szilárd.
     A leveledből nem derül ki ,hogy merre,hol laksz,és az se,hogy rendelkezel e már Állami Vadászvizsgával.Kérdem ezt azért mert amig evvel nem rendelkezel addig nme tudsz önállóan után keresést folytatni mert ennek a szoros vele járója a fegyver használat.
     A kolléga ajánlása megint lakohely fügvénye.
     Oktató videorol nem tudok,hogy lenne,egy film van ami be mutatja a vébezést cime:A Vérebveztők nyomában .Könyv is csekély számban jelent meg róla pl Bhöm István A Hannoveri véreb .Brend Krewer A csülkös vad utánkeresése.Ez két alapmű a kezdéshez.Üdv:HSanyi

     • Szia!
      Pápa mellett lakom egy faluban, Nemesszalókon. De elég sokat tartózkodom Komárom környékén is. A munkám miatt részben. Mindkét vidéken inkább az őz és a vaddisznó a jellemző. A két könyvet mindenképpen megkeresem, valamint a filmnek is utána nézek. Állami Vadászvizsgám még nincs, de tervezem tavaszra vagy a nyárra hogy megcsináljam, mert enélkül nem működik a dolog. Üdv: Szilárd

 5. Sziasztok! Nagyon tetszik a honlap! Szeretném megkérdezni, hogy a Jack Russel terrier jó lehet-e utánkeresésre? Tudom, hogy légszimatos, meg kotorék de a kitartása és a kezelhetősége miatt nagyon tetszik. Köszönöm: MHAniko

  • Szia Anikó!

   Örülünk, hogy tetszik az oldalunk.
   Ezzel a fajtával nincs tapasztalatunk. Az utánkeresés specialistái a jól bevezetett vérebek, ha gond van egy utánkeresésnél, végül csak ők fognak segíteni, amikor már a többiek elakadnak. Vannak azonban még utánkeresésre betanítható kutyafajták, de velük nem lehet elérni a jó (ez fontos) véreb szintjét. A mi csapatunkban is van jagdterrier, ami elég jól csapáz, de főként a hajszában válik hasznunkra.
   Ettől függetlenül az az álláspontunk, hogy szinte bármilyen kutyát meg lehet tanítani a csapakövetésre, csak ne várjunk tőle többet, mint amit az adott fajta jellemzői lehetővé tesznek. A biztos csapázásnak pedig alapvető feltétele, hogy földre tett orral keressen a kutya.

   Üdvözlettel:
   Horváth Dániel

 6. Sziasztok!
  Nagyon tetszik a honlap. Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy gondolkodom a verebes munka elkezdésén, és eddig a hannoveri véreb tetszik. A Nyírségben lakunk itt főleg őz és disznó keresés jöhet szóba. A hannoveri alkalmas lenne erre? Jövő nyárra tervezem a kölyökkutya beszerzését.
  Előre is köszönöm a választ.
  Amennyiben valora valik az elgondolas valoszinuleg sok képzési tanácsot fogok kérni
  Üdv F.Otto

  • Szia Ottó!

   Örülünk, hogy tetszik a honlapunk.
   A kérdésedre válaszolva azt tudjuk neked mondani, hogy a hannoveri véreb alkalmas lesz az általad tervezett munkára. Bár a nagyobb sűrűkben a bajor hegyi véreb mozgékonysága előnyt jelent a vad támadásaival szemben, de ha megtanul vigyázni magára, akkor a hannoveri is hosszú életű lehet. Tehát arra vigyázz, hogy a nagyobb testű és lomhább kutyát könnyebben vágja meg a disznó, könnyebben szúrja meg a bak.
   Egyébként több vérebvezetőt ismerünk, aki jó eredménnyel dolgozik a Nyírségben hannoveri vérebével. Sok disznót és őzet hoznak terítékre.

   További kérdéseidre is szívesen válaszolunk majd.

   Vadászüdvözlettel:
   Horváth Dániel

 7. in our team, no teckels (daschund) because we work in high mountains,1 hannover (Callie), 2 BGS, 3 great munsterlander, 1 small munsterlander, 2. daschbracke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .