Az utánkereső ruha

Sokáig csak ábrándoztunk arról, hogy egyszer igazán tartós, a célnak megfelelő és egységes ruhában bújhassuk majd a sűrűt a sebzett vad nyomán, mígnem aztán az egyesületünk munkája megtérülni látszott. Nem volt hiába a számtalan vadásznapon és egyéb rendezvényen való részvétel, a bemutatók sora, a vadászokkal és kívülállókkal való jó kapcsolat ápolása, na meg az a rengeteg idő, amit az erdőben töltöttünk. Miközben a vadat, trófeát és húst mentettük, megbecsülést is szereztünk. Így aztán az elmúlt évben jó néhány támogatónk akadt. Ők segítettek hozzá, hogy megtegyük az első nagyobb lépést a ruháink beszerzése terén. Akkor megígértük, hogy erről, s a ruhák próbájáról számot adunk majd. Feketén, fehéren, hitelesen, hiszen ez nem reklám, inkább segítség azoknak, akik ilyen speciális öltözet beszerzésén gondolkodnak.

Elsőként álljon itt újra néhány gondolat köszönet nyilvánításként. Rendkívül hálásak vagyunk az Északerdő Zrt-nek, a Parkfenntartó Zrt-nek, a Terrasana Kft-nek, a Cirkont Hulladékgazdálkodási Zrt-nek, a BAZ megyei, Heves megyei és Nógrád megyei Vadászkamarának, továbbá több olyan vadásznak, akik magánemberként kiállnak a sebzett vad utánkeresésének ügye mellett. Ők még azt sem kérik, hogy a nevüket megemlítsük. Értük csak egyet kell tennünk: ha a vadászataik során a lövedék célt téveszt, mi megyünk és megkeressük a beteg, elveszett vadat. A lekötelezettjeik vagyunk.

Számtalan cég kínál speciálisan utánkeresésre gyártott nadrágokat, kabátokat, ám ezekről megbízható információt szerezni nem volt könnyű. Mivel kis hazánk nem jelent komoly piacot az efféle termékek gyártói, fogalmazói számára, nem is lehet kapni semmit. A hazai webáruházakban kínált ilyen jellegű ruházati termékekre sok szót nem érdemes vesztegetni. Ma már bárki kínálhat bármit – virtuálisan. Csakhogy a kínált termékről sem pontos leírás, sem pontos mérettáblázat nincsen. Raktáron pedig szinte semmit nem tartanak. Legtöbbször maga az eladó sem tudja, hogy mit is kínál pontosan. Rendelni – valami bizonytalan dolgot – lehet, talán egyszer meg is érkezik – vagy mégsem. Így aztán távolabbra kellett tekintenünk, és külhoni osztrák, német, olasz, francia és svájci vérebvezetőktől kértünk tanácsot, javaslatot. Nekik ezen a téren több tapasztalatuk van. Hosszas keresgélés után a kör két márkára szűkült. A Pfanner és a Gehetec ruhái tűntek alkalmasnak és még megfizethetőnek. Tévedés persze ne essék, ezek a ruhák sajnos nem olcsók. Sőt, a mi pénztárcánkhoz mérve borzasztó drágák, de joggal várható módon a magas árért kap cserébe valamit az ember. A konkurens márkákat nézve pedig mégiscsak kedvezőbb az áruk. Aztán számolni is érdemes: ha figyelembe vesszük azt, hogy egy év alatt hány erősebb vadásznadrágot koptat el az ember, ha rendszeresen bújja a sűrűt, akkor egy valóban tartós, több évre vásárolt speciális ruha, már lehet, hogy nem is olyan drága.

A németországi Gehetec cégnél partnerünkre találtunk (http://www.gehetec.de/). Készséggel és kimerítő módon válaszoltak kérdéseinkre. Többszöri levélváltás után aztán megegyeztünk, tőlük vásároltuk meg az első Gehetec / Torc néven forgalmazott nadrágot és kabátot, tesztelési céllal. Azzal váltunk el, hogy ha sikerül a ruhát tönkre tenni, akkor visszakapjuk az árát. Ez azért már valami. Igyekeztünk is mindent megtenni, hogy úgy legyen. Lássuk mire jutottunk.

A Gehetec kabát és a Torc nadrág

Kezdjük a Torc nadrággal, ami a fontosabb darab, mivel elsősorban a lábunkat érik hatások (http://shop.gehetec.de/nachsuchenbekleidung/torc-nachsuchenhose.html). A felhasznált anyagok pontos leírását megtalálja mindenki a forgalmazó cég honlapján, most inkább a gyakorlati oldalról szeretnénk beszámolni. Kézbe véve a piros-fekete ruhadarabot az első benyomás az volt, hogy nehéz. Vastag, robusztus és tényleg nehéz, viszont igényes a kidolgozása. Igaz, mindjárt egy kis hibát is sikerült felfedezni: az egyik zsebe félig be volt varrva az első darabnak. Ez talán a tömeggyártás rovására írható, véletlen hiba lehetett, mert a később rendelt többi darabbal nem volt ilyen gond. A nadrág felületének nagy részét adó fekete Armortex anyag elsőre is erősnek tűnt. Kell is, hogy így legyen, mert ez hivatott a tüskék szúrásai ellen védeni. A térd rész zseb szerűen kialakított kevlár erősítést kapott, plusz betétet is csúsztathatunk alá. A piros részek rugalmasak, a nadrág viselését teszik kényelmesebbé. A vaddisznó harapása, vágása ellen védelmet nyújtó sávok kívülről is felfedezhetőek, de csak kifordítva látszik igazán, hogy a nadrág  vágás/szúrás ellen kifejezett védelmet a combok első és belső részén, valamint térdtől lefelé nyújt, mivel ott vannak elhelyezve benne a betétek. Érdemes itt megjegyezni, hogy vannak olyan nadrágok, amik a teljes felületen védenek, de azok sajnos jóval drágábbak. Nyilvánvaló, hogy az ár mérséklése volt a célja gyártónak azzal, hogy csak a leginkább veszélyeztetett területekre varrt vastag védőréteget.

Felpróbálva kellemes csalódást okozott a nadrág. Egyáltalán nem tűnt nehéznek, a mozgást sem gátolta. A méretezése is pontos, bátran lehet a mérettáblázat alapján választani. A derék rész egyébként rugalmas, így ad egy kis mozgásteret, akkor sem fog szorítani, ha az ember hízik néhány kilót. Elől két tágas, cipzározható zsebe van a csípőnél, egy pedig a bal combon, amibe pont elfér egy elsősegély csomag. Van egy farzseb hátul és egy kicsi, tépőzáras zseb a jobb combon. Ez utóbbi talán a mobil telefonnak való, de épp megfelel a szélirány jelző púderes flakonnak is.

A Gehetectől vásárolt kabáton sokat tanakodtunk (http://shop.gehetec.de/nachsuchenbekleidung/torc-jagd-und-forstparka-gehetec.html). Az ára kedvezőnek mondható, de a tartósságát, anyagát tekintve voltak fenntartásaink. Egy vékony kabátról van szó, amit bizonyára gyakorló utánkereső emberek terveztek, mert minden úgy és ott van rajta, ahogyan kell. A kabát vízálló és lélegző anyagú a gyártó leírása szerint. Elől a cipzárja mindkét irányban nyitható, ami kényelmesebbé teszi a használatát. Négy nagy méretű, cipzárral és patenttel zárható zsebe van elől. Van a mellkas bal oldalán zseb a GPS-nek, van egy tágas cipzárral könnyen zárható-nyitható hátsó zsebe is. Ezen kívül van még egy belső zseb és egy további kisméretű zseb a karján is. Belül hálós anyaggal van bélelve, az próbálja segíteni a szellőzést, távol tartva a külső réteget. Az anyaga és a kidolgozása igényesnek látszott, de a méretezéssel voltak gondok. A weboldalon maga a forgalmazó is egy mérettel kisebbet javasol választani. Ám lehet, hogy még az is nagy lesz, mint ahogyan velünk is megtörtént. Elég bő a szabása, és kicsit hosszabb is a kelleténél.

A Pfanner kabát

Mivel a Gehetec kabát nem tűnt a legmegfelelőbbnek, beszereztünk mellette Pfanner utánkereső kabátot is, ami a Torc nadrághoz hasonló – vagy csak más fantázia névvel ellátott, de valójában megegyező – vastagabb anyagú darab. (http://shop.gehetec.de/nachsuchenbekleidung/pfanner-nachsuchenjacke.html) A külső réteg szúrás álló, belül pedig egy vastag hálós anyaggal bélelték, ami egyrészt biztosítja a levegő mozgást, másrészt a tüskéket is segít távol tartani a bőrünktől. A hátán van továbbá egy széles, tépőzárral záródó lélegző nyílás. Szabása sokkal testhez állóbb, szintén igényesen kidolgozott, de a zsebei elég szűkösek, sőt nagyobb kezűeknek már kényelmetlenül kicsik. Elől van rajta négy dupla zseb, belül kettő, egy az ujján és egy nagy hátul. Megbízható, kipróbált és sajnos elég drága darab. Kíváncsian vártuk, hogy miként szerepel majd mellette az olcsóbb Gehetec kabát.

Aki keresett már valaha sebzett vaddisznót, annak bizonyára van fogalma a kökény, galagonya, szeder, vadkörte és vadrózsa baráti öleléséről, meg szurkálódó természetéről. Alig vártuk, hogy a nadrággal és kabáttal felvértezve szálljunk szembe ezekkel a nehézségekkel. Az első próba tehát a szúrásállóság volt. Jelentjük, ennek mindhárom ruhadarab maradéktalanul eleget tesz! Bennük kifejezetten élvezettel töri át magát az ember a legsűrűbb szedresen vagy kökényesen is, nem böki meg a tüske. Egyszer-egyszer, azért megesik, de leginkább csak akkor, ha megtorpanunk, és tolatni próbálunk, mivel a nadrág piros anyaga nem szúrás álló. Így aztán hamar megérezzük a hátsó felünkön, hogy mitől is védett meg bennünket a nadrág fekete, erősebbik része. Szóval a nadrágban csak előre! A Pfanner hozta az elvárt minőséget, nem tudta átszúrni egy tüske sem. A Gehetec kabát vékonynak tűnő anyaga tartogatott némi meglepetést, mert a tüskék azt is igen nehezen és ritkán szúrták át. Ezt nem nagyon hittük volna. Hónapokon át sem gyűjtöttünk annyi szúrt sebet, mint régebben egy utánkeresés alkalmával. A Pfanner márkáról egyébként több éves tapasztalatunk van már, garantáltan véd nem csak a szúrások, de még a vaddisznó harapás ellen is, amit az egyik tagunk a saját bőrén is megtapasztalt már.

A második próba a vízállóság volt. A harmat vagy az eső sokszor áztat bennünket, kérdés volt, hogy mennyire véd meg ellene a ruha. A nadrág első, fekete része nagyon jól állta a vizet, de vigyázat, a piros sztreccs anyag csak vízlepergető. Szépen leszaladnak rajta a vízcseppek, de például egy harmatos, vizes, sűrű ciroktáblában járva-kelve sikerült átáztatni. Hátul bizony nem bírta olyan jól a nedvességet. Javára írhatjuk viszont, hogy ha elázott, rendkívül gyorsan meg is száradt, különösen nyáron. Alapjában véve nincs a vízállósággal gond, ha nem súrlódik folyton a combunk hátsó részéhez a vizes növényzet, tehát itt is igaz: a nadrágban csak előre! A kabátok szintén jól bírták az esőt, a versenyben az olcsóbb Gehetec kabát lett a nyertes. Az nehezebben ázott át, de a Pfannernek sem kellett szégyenkeznie, bár a hátán lévő szellőző nyílás ebből a szempontból kifejezetten hátrányos volt, mert négykézláb haladva  ott könnyen befolyt a víz, amikor folyamatosan esett az eső.

Ha már próbáltuk a ruhát esőben, kipróbáltuk hát száraz melegben is. Azt mindjárt gondoltuk, hogy ezek a ruhák inkább melegek lesznek, minthogy fázzunk bennük. Ehhez elég volt csak rájuk pillantani. Ebből a szempontból sajnos nem okoztak meglepetést. Lélegzés ide, szellőzés oda, nagyon melegek. A nadrág olyan meleg, hogy télen mínusz 5 fokig nem kell alá venni semmit. Ez nyilván visszaüt nyáron. Van rajta viszont két cipzárral nyitható szellőző nyílás, ami meglepően jól működik, komfortosabbá téve akár a kánikulai használatot is. A kabátokat kevésbé használtuk nagy melegben, nyilván a cipzárral szabályozhatjuk a belső hőmérsékletet. A Pfanner kabáton a Torc nadrághoz hasonló szellőzőt találunk a hónalji részen. Ez nagyszerű szellőzést biztosított melegebb időben,  mivel cipzárral kinyithatjuk az oldalunktól majdnem egészen a könyékig a kabát ujját. A háton lévő szellőző is jó szolgálatot tesz, ha izzadni kezdünk. Egyébként ez alá is elég egy vékony réteg, még télen is. Az egyszerűbb kivitelű Gehetec kabát anyaga szellőzik a legkevésbé. Tényleg csak a cipzár lehúzásával hűthettük benne magunkat.

Praktikusság tekintetében az alábbiakat lehet elmondani: A nadrágon a térdig felcipzározható nadrágszár és a zsebek nyújtanak kényelmet és jobb használhatóságot. A térd részhez – mint már említettük –  alulról becsúsztathatunk szivacs vagy bőr betétet. Ez akkor lehet hasznos, ha sokat keresünk köves, kemény talajon térden, négykézláb haladva. A kabátok kialakítása nagyon hasonlít. Elől a mell részen két-két zseb van. Ezekbe tehetünk akár jelölő szalagot is, megvannak a kivezetéshez szükséges riglik is. Alul szintén két-két zseb van. Illetve a Pfanneren minden első zseb dupla, két rekeszes, két irányból nyitható. Az egyik felülről, a másik oldalról. Sajnos ennek nem sok haszna van, mivel az egyébként is szűk zsebek ettől nem lesznek, nagyobbak, csak ketté vannak osztva. Olyan mintha két félzseb lenne egy helyett. A Gehetec kabáton baloldalt elől van egy zseb a GPS-nek is, ami hasznos. Sajnos a Pfanner erre nem gondolt. A kar baloldalán található kicsi zsebeknek sok értelme nincs. A Gehetecről kis híján le is szakadt, mert elengedte a varrás. A Pfanneré pedig félig cipzáros, félig tépőzáras, értéket nem érdemes beletenni, mert esetleg kieshet, ezért haszontalan dolog. A kabátok hátsó nagy zsebe jó tárolásra. Lehet benne például néhány kisebb palack vizet vinni, vagy hajsza alatt bele tehetjük a vezetéket. A Gehetec igen nagy méretű zsebet varrt a kabátra, ami ráadásul felül és mindkét irányból nyitható a cipzárral. Ezzel nagyon megkönnyíti a ki-bepakolást. Sajnos – a többihez hasonlóan – a Pfanner hátsó zsebe is elég szűkös és két oldalról nyitható, ami nehezíti a kezelést. Ha nagyon kitömjük, akkor az is megeshet, hogy szétmegy a cipzár. Velünk megesett. Érdemes lenne erősebb húzózárakat használni a gyártás során.

A kényelem talán a leglényegtelenebb szempont a sok közül, de emellett se menjünk el. A Torc nadrág egyértelműen a nyertes ezen a téren, hamar megkedveltük. A Gehetec kabát kényelmes, amíg állva haladunk. Amint lehajolunk, a bővebb szabása miatt már előre lóg, pláne, ha elszámoltuk magunkat és nagyobbat sikerült vásárolni. A nagy, tároló zsebe is túlságosan alulra esik, így kicsit zavaró is, hogy a benne cipelt dolgok a hátsó fertályunkat verdesik. A Pfanner szűkebb szabása miatt kényelmesebb a bujkálásra, viszont a zsebeit nagyon telepakolni nem érdemes, mert akkor már nehézkes benne a mozgás. Ezen segít az a cipzár, amit újabban a kabát oldalába varrnak, hogy alulról felhúzva szabadabbá tegyük vele a csípőnknél feszes kabátot. A Gehetec ezt úgy oldotta meg, hogy a kabátot összezáró cipzárt alulról felfelé húzva is nyithatjuk, könnyebbé téve ez által a hajlongást.

Használat közben előjöttek az apró hibák

Végül a tartósságot is nézzük meg. Az igazság az, hogy több hónapos kitartó és mondhatni szélsőséges módon nagy igénybevétel ellenére sem sikerült  egyik ruhadarabot sem tönkre tenni. Vannak persze gyenge pontok, nem szabad tagadni. A leggyengébb valamennyi darab esetében a varráshoz használt cérna, ami nadrág szárán alul körben és oldalt is több helyen kiszakadt.  A kabátokon is sérült itt-ott a varrás. Nagy kár, hogy erre nem fordítanak elég gondot. Egy jobb minőségű cérnát, erősebb öltéseket a nadrág és a kabátok is megérdemelnének. Jó hír viszont, hogy magát az anyagot nem sikerült kiszakítani – kivéve az egyik nadrág kevlár erősítésű térdét. Valószínű véletlen anyaghibáról volt szó, a használatban egyébként ez később semmi hátrányt nem jelentett. A kopás persze ennyi idő után meglátszik rajtuk, különösen a nadrág szárának belső felén, de bizonyára még hosszú ideig fognak bennünket szolgálni.

Ruha próbája az utánkeresés

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy sikerült nagyon jó ár-érték arányú ruhadarabokat választanunk. Kiállták a próbát, ezért bármelyiket nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek, nem okoznak majd csalódást. Az elmúlt évben meg is kapta a csapatban mindenki a Torc nadrágot, az idei évben pedig azon fogunk dolgozni, hogy minden tagunknak tudjon az egyesület biztosítani egy Pfanner, vagy egy Gehetec kabátot is.

Utánkeresők Baráti Köre

Bővebb képgaléria itt látható:

 

01

kép 1 / 24

2 thoughts on “Az utánkereső ruha

  1. Ez igazán példaértékű beszámoló! Gratulálok Nektek hogy ilyen jól szervezetten működtök és hogy egyre inkább hangsúlyt kapnak a komoly gondolatok. Ez a ruhateszt is nagyon jól tükrözi a gyakorlati tapasztalatokat. Ozvári Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .