Véreb a családban III. – Kapcsolat a gyerekekkel

Sokan tartanak a kutyától, pláne, ha a véreb kerül szóba, valami vérengző fenevadra gondolnak. Pedig a jól szocializált kutya beilleszkedik a családba, pontosan tudja, hogy hol a helye és nem kell tőle félteni a gyerekeket. Sőt! Minden bizonnyal a legnagyobb cinkostársak és játszópajtások lesznek, és a gyerek nem fog félni, hanem megtanulja, hogy miként viselkedjen a kutyákkal szemben.

2008 nyarán szülők lettünk. Megérkezett Gabi a kislányunk. Nagyon izgultam, hogy mit fog szólni „elsőszülöttünk”, Lili kutya a gyerekhez. Kaptam egy jó tanácsot: dajkáljak egy játék babát, hogy szokja a kutya, most nem ő az első. Ezt a hülyeséget én nem tettem meg.

A család „második gyerekét” Lili is jól fogadta

Amikor hazahoztuk a babát egyből bemutattuk Lilinek. Engedtem, hogy megszaglássza, de a fejét már nem tehette rá Gabira. Lili egyáltalán nem volt féltékeny a kicsire, sőt ő jelzett nekem, ha sírt a gyermek. Szaladt oda hozzám, riadt pofával, ami annyit jelenthetett: „Hé, te! Nem hallod, hogy sír? Menj már oda hozzá!” Addig várt, míg be nem mentem a gyerekszobába.

Szépen megtanulta azt is, hogy a gyerekszoba tabu, oda ő nem mehet. Érdekes módon a második gyereknél már nem érdekelte a sírás.

Lilinek volt egy nyugodt fél éve, amíg Gabi el nem kezdett mászni. A legérdekesebb játék a gyereknek mindig a kutya volt. Lili békésen és boldogan viselte, bár néha kevésbé volt boldog. Gabi mindig a kutya után ment, követte amerre csak tudta. Bebújt mellé még a kosarába is. Mikor már nagyobb lett, mindent odahordott Lilinek, játékot, könyvet, mindent.

A gyerek mindig biztos élelemforrás egy kutya számára

Ha nem találtam a gyerek cumiját vagy cumisüvegét, akkor a kutyánál kellett keresnem, ugyanis Gabi minden, számára fontos, dolgot ott rejtett el. Amikor pedig a kutya rájött, hogy a gyerek remek élelemforrás, onnantól kezdve elválaszthatatlanok lettek.

Elválaszthatatlanok

Gabi bármit megtehetett vele, ugrált a hátán, piszkálta a fogait, a nyelvét, a szeme is nagyon tetszett neki, hát még a cicijei milyen érdekesek voltak. Csak sétáltatni nem tudta egyedül, mert Lili ment, mint a meszes. Nagyon szerettek együtt labdázni, Gabi eldobta, Lili visszahozta, nem tudták megunni a játékot.

Gabi akár lovagolhat is rajta

Tündi kislányunkkal ugyanilyen jó a viszonyuk.

Lénárt Kitti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .