Haverok, Kutyák, Bárna

Kis csapatunkon belül Bárna már nem csak egy nógrádi falu a Mátra alján, hanem fogalom: kutyák, cimborák, tapasztalatcsere; bor, mámor, jókedv… És nincs térerő! Az emberek nem a telefonjukat nyomkodják, hanem egymásra és négylábú segítőikre figyelnek.

Immár negyedik alkalommal találkoztunk a Bárna-Vad Kft. vadászházánál. Igaz, nem a legszerencsésebb időpontban, ráadásul megdöbbentő időjárási események után, de mégis csak megvirrad szombat reggel is. A mesterséges csapák már készen voltak, ajándékok, nyeremények betöltve, az idő szép, a program kész.  Csak két előadót kellene nagyon gyorsan leakasztanunk valahonnan, mert egyikük néhány nappal, másikuk néhány órával korábban mondta le a részvételt. Sebaj! Utánkeresés közben is sokszor kell a kreativitás, a gyors problémamegoldás, majd ezt is megoldjuk… Mindenesetre kedves vendégeinktől ezúton is elnézést kérünk, hogy a meghirdetett programtól eltértünk egy picit!

A regisztráció és a megnyitó gördülékenyen ment. Jó volt látni, hogy már többen hozzák magukkal akár egészen pici gyermeküket is.

Kávé, gyógysör, és már indultunk is a „vércsapaverseny”, azaz a baráti vetélkedő helyszíneire: szokás szerint a vérebek a nehezebb terepen, a vadaskerten belül, az egyéb fajták pedig azon kívül. Mindkét kategóriában képzett, tehetséges, többnyire fiatal kutyákat láthattunk. A képzettségi szint, illetve a tapasztalat szépen látszott a bemutatott munkákon. A kutyák fegyelmezésével, s a feladat végrehajtásával sehol sem volt gond. Gyorsan, pontosan dolgoztak az ebek, így a bíróknak precízen kellett minden apró mozzanatot megfigyelni. A végeredmény bár szoros volt, nem hozott komoly meglepetést: egy gyakorlott, a mezőnyben a legtöbb eredményes munkával rendelkező, s egyben a legidősebb hannoveri véreb, Maya, magabiztos, lendületes, hibátlan csapázással utasította maga mögé a többi versenyzőt. Munkáját jó volt nézni: a korona figyelmes tagjai láthatták, hogyan jelzi a kutya a csapajeleket, és azt is, amikor egy törésnél néhány métert túlszaladt a mesterséges szarvas nyomon, hogy aztán visszatérve folytassa a keresést.

A megszokott módon finom ebéd után a délután is mozgalmasra sikerült, mivel a gyakorlati vetélkedőkön is szép számú jelentkező és érdeklődő akadt. Természetesen a közös vaddisznó ugattatás, a felszerelés bemutató sem maradhatott el. Közben vadászati, erdészeti, természetvédelmi témájú szak- és szépirodalmi könyvek között keresgélhettek az érdeklődők dr. Szikra Dezső gyűjteményében.

Délután röviden bemutatkozott a Magyar Tacskókopó Klub, és megnézhettünk egy nagy sikerű filmet a fajta gyakorlati munkavégzéséről. A kávé és cigarettaszünet után pedig visszatérő – de meg nem unható – vendégünk, Ujhelyi Tamás, hengerelte le a közönséget.

Bár előadása, stílusa önmagában is szenzációs volt, igazán azzal döbbentette meg a hallgatóságot, hogy szinte minden kérdésre könnyedén, érthetően, saját eredeti gondolatmenetére, azaz az előadás lényegi mondanivalójára figyelemmel válaszolt. Csak a vacsora határozott igénylésével sikerült őt egy időre félbeszakítani. Az éjszakába nyúló beszélgetés során ismét sokat tanultunk Tőle. Köszönet érte!

A baráti vércsapa verseny végeredménye:

I. helyezett Aradi Péter Maya nevű hannoveri vérebével
II. helyezett Jancsó Júlia Kara-Kitáj O-ya nevű nyugat-szibériai lajkájával
III. helyezett Szabó Bernadett Dak pod karikásom nevű hannoveri vérebével

Köszönjük nagyvonalú és hűséges támogatóinknak, hogy a rendezvény sikeréhez ismét hozzájárultak. Az esemény támogatói voltak:

– OMVK Nógrád megyei Területi Szervezete
– OMVK Heves megyei Területi Szervezete
– OMVK BAZ megyei Területi Szervezete
– Bárna-Vad Kft
– Inter-Mix Kft
– Weigl Vadászbolt
– Gemenc Vadászbolt
– Domokos Vadászbolt
– Kodeko Kft
– Vadászutak Kft
– Magyar Vadászlap
– Sári Borház
– Breznyicky László
– Workdog Kft
– Petrov Zrt
– Bodrog Vt
– ZÉG Kft
– A vadászkutya magazin

Mihók István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .